Helgen före juluppehållet fick stålservicecentret hos stålleverantören på danska Fyn en riktig julklapp (det kunde i alla fall förbipasserande frestas att tro), för när NLT Automation levererade den nya uppställningsroboten stod den maskerad på lastbilsflaket som en gigantisk julklapp.

 

Under julklappspappret dolde sig en hel robotcell med tillhörande hus. ”Vi hade verkligen sett fram emot den här dagen och förberett oss genom att bl.a. bryta upp golvet så att det skulle finnas plats för den. Den kom precis enligt planen och sedan tog det inte mer än fem timmar innan hela cellen stod på sin nya plats”, berättar Martin Helle, teknisk chef hos Ib Andresen Industri.

 

Därefter hade Ib Andresen Industri och NLT Automation fullt upp med att göra roboten redo att inkluderas i den dagliga driften. Förhoppningen var att Ib Andresen Industri skulle kunna ta roboten i bruk redan i början av det nya året. Därför fanns också en viss tidspress för att få cellen färdigprogrammerad och testad, så att operatörerna kunde läras upp.

 

Och förhoppningen har enligt Martin Helle redan infriats: ”Folket från NLT Automation och vi själva har varit otroligt dedikerade i arbetet med att få klar cellen. Det är utan tvekan det som gjort att vi redan nu har spaltningslinjen tillbaka i drift.”

 

Ajöss till 8 000 kg lyft – om dagen!

Manuell uppställning av linjer för spaltade band är en fysiskt krävande arbetsuppgift för operatörerna och därför har installationen av den nya uppställningsroboten varit efterlängtad ända sedan den första gången nämndes som en investeringsmöjlighet.

 

”När vi skulle ställa upp för spaltning av en ny rulle började vi med att ta av spaltningsringarna från armarna på uppställningskorset och därefter sätta på nya. Summan av alla dessa lyft uppgår till 1 000 kg och med 7–8 byten per pass blir det upp till 8 000 kg på en dag. Det slipper vi nu på den här linjen”, förklarar en av operatörerna.

 

Fördelarna med investeringen ligger inte bara i ergonomin, förklarar Martin Helle: ”I uppställningsarbetet slipper vi även de fel som vi människor kan orsaka, vilka ju alltid är en liten risk när den mänskliga faktorn är inblandad.

 

På frågan om vad de timmar som uppställningsroboten frigör från operatörerna ska användas till, råder ingen tvekan hos Martin Helle: ”Vi har en flaskhals vid bandaren där de färdigspaltade banden buntas och packas. Den flaskhalsen kan vi få bukt med, så att vi får ett bättre flöde i produktionen av spaltade band.”

 

Investeringen är ett led i Ib Andresen Industris strategi för ökad automatisering och förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna.