Det är profilvalsavdelningen i Langeskov som ännu en gång har samarbetat med FH Automation om en lösning. Denna gång är det till den helt nya profilvalslinjen som installerades i slutet av förra året. Profilvalslinjen, som redan innan köpet av robotcellen var av senaste snitt, kommer med den här cellen att höja ambitionsnivån ytterligare ett steg.

 

”Det är ingen hemlighet att det är ett led i vår strategi att höja graden av automation på våra maskiner. Och precis som våra tidigare investeringar bidrar den nya robotcellen till just det”, berättar Morten Rasmussen, Production Manager på profilvalsavdelningen hos Ib Andresen Industri, och fortsätter:

 

”Det finns också en strategisk aspekt bakom vårt samarbete med FH Automation. De var även leverantör av vår senaste robotcell och har därför ingående kännedom om vår profilvalsuppbyggnad. Det innebär också att användarytan är densamma, vilket kommer att göra inkörningsfasen här kortare och tillgången för operatörerna enklare.”

 

Stående robotar

Till skillnad från det senaste robotprojektet på profilvalsavdelningen kommer de två robotarna i cellen inte att hänga ner från en portal utan istället stå på en skena som monterats i golvet.

 

”Orsaken till att de monteras i golvet är att de ska hantera längre och betydligt tyngre profiler. Robotarmarna kan var för sig lyfta 180 kg, så när de arbetar tillsammans kommer de att kunna lyfta profiler på ca 300 kg när man drar ifrån vikten på gripklorna”, berättar projektledaren Bo B. Larsen.

 

Precis som den andra robotcellen bidrar den nya cellen till att förbättra arbetsmiljön.

 

”Konceptet som helhet och de positiva följderna för trivseln är desamma för de två robotcellerna. Det monotona och repetitiva arbetet vid hantering av profiler (med kran, väl att märka) har försvunnit och det är väldigt positivt för vår arbetsmiljö och produktivitet”, avslutar Morten Rasmussen.