”Svetsroboten är helautomatiserad. Vi behöver bara se till att den har något att göra. Var fjärde timme måste vi fylla på stålkomponenter och förpackningsmaterial, annars klarar den resten mer eller mindre själv”, berättar en entusiastisk Morten Jensen, svetskoordinator hos Ib Andresen Industri.

 

”Det smarta är att den kommer att stå tillsammans med den kantpress som bockar stålet innan det svetsas. Det är för att vi ska slippa flytta stålet från den ena produktionshallen till den andra.”

 

När stålet är färdigbearbetat och förpackat ställs det åt sidan i en container. En container som för övrigt också placerats intill svetsroboten. När den är full skickas den till kunden.

 

Den stora skillnaden

”Den stora skillnaden för produktionen är ändringen i den logistiska installationen och att den, till skillnad från den gamla anläggningen, kör obemannat under större delen av dygnet”, avslutar Morten Jensen.

 

Ib Andresen Industri har under det senaste året investerat tvåsiffriga miljonbelopp bara i det område som svetsroboten är installerad i. De andra investeringarna är en fiberlaser med plåttorn och en kantpress med robot. Båda maskinerna är naturligtvis helautomatiska.

 

I samband med att Ib Andresen Industri offentliggjorde det senaste årsbokslutet meddelade man att man under de kommande åren skulle investera ett tresiffrigt miljonbelopp i ökad kapacitet, automatisering och digitalisering.